Cauzele seismelor. Zone seismice in Romania • Avarii si pierderi produse de cutremure • Ce inseamna reducerea riscului seismic al constructiilor? • Ce categorii de cladiri sunt vulnerabile? • Legislatie privind reducerea riscului seismic • Ce este o expertiza tehnica a cladirii ? • Facilitati acordate pentru reducerea riscului seismic • Recomandari privind protectia si comportarea in caz de cutremur • Ce trebuie sa stiti despre pregatirea antiseismica • Ce trebuie sa faceti in caz de cutremur • Ce trebuie sa faceti dupa cutremur • Experienta cutremurelor si protectia antiseismica

Ce inseamna reducerea riscului seismic al constructiilor?

Ce este acest “risc seismic” ? De ce se cere proprietarilor de cladiri sa reduca riscul seismic ? Nu este o atributie a seismologilor, inginerilor si autoritatilor ?

Raspuns: Legile in vigoare se refera la reducerea riscului  seismic  ca prioritate nationala.

Riscul seismic reprezinta probabilitatea de a se produce efecte negative, avarii si pierderi in cazul unui seism, considerand o anumita perioada de timp de referinta.

Riscul seismic referitor la constructii depinde de :

bullet

hazardul seismic (factorul cauzal, seismicitatea, in expresie matematica, probabilistica, prin modul in care se repeta fenomenele puternice de-a lungul timpului istoric) ;

bullet

expunerea la risc a unor elemente (prezenta lor in zona seismica – este evident ca niste constructii vor fi mereu expuse riscului in timp ce unele persoane pot pleca un timp din zonele neseismice sau din cladiri si astfel isi schimba expunerea) ;

bullet

vulnerabilitatea (susceptibilitatea unor constructii de a suferi avarii la seisme (depinzand de calitatile lor antiseismice, avarierea la seisme precedente, deteriorarea in timp , etc.

Trebuie retinut ca, in timp ce hazardul seismic nu poate fi modificat de oameni, si in general nici expunerea constructiilor, vulnerabilitatea constructiilor poate fi redusa prin interventii (consolidari), astfel incat sa fie redus riscul.

Autoritatile au creat cadrul legal necesar si facilitati financiare, astfel incat o mare parte dintre efectele seismelor pot fi prevenite sau reduse in viitor prin masuri care pot fi aplicate de fiecare proprietar de cladire de locuit, cu concursul specialistilor si autoritatilor abilitate.

Potrivit legilor in vigoare, in acest scop sunt necesare aplicarea prevederilor legale, obligatiilor si facilitatilor din Ordonanta Guvernului Nr. 20/1994 privind reducerea riscului seismic al constructiilor existente,  completata si republicata, incluzand.

-          efectuarea unei expertize tehnice asupra cladirii de catre un un expert atestat MDLPL, institut, universitate, firma;

elaborarea proiectului de executie si executarea lucrarilor de consolidare, refacere si reparatii la cladire cat si la instalatiile aferente cladirii – in masura in care sunt afectate de interventie (apa, gaze, incalzire, electricitate, canalizare, etc.) numai pe baza raportului de expertiza tehnica si proiectelor autorizate.