Cauzele seismelor. Zone seismice in Romania • Avarii si pierderi produse de cutremure • Ce inseamna reducerea riscului seismic al constructiilor? • Ce categorii de cladiri sunt vulnerabile? • Legislatie privind reducerea riscului seismic • Ce este o expertiza tehnica a cladirii ? • Facilitati acordate pentru reducerea riscului seismic • Recomandari privind protectia si comportarea in caz de cutremur • Ce trebuie sa stiti despre pregatirea antiseismica • Ce trebuie sa faceti in caz de cutremur • Ce trebuie sa faceti dupa cutremur • Experienta cutremurelor si protectia antiseismica

Facilitati acordate pentru reducerea riscului seismic

În cazul in care veniturile nu ne permit sa ne angajam la consolidarea blocului in care locuim, ce masuri de reducere a riscului putem aplica ?

Întrebare: Aceste facilitati se solicita personal ?

Ce se poate face daca intre proprietari exista si persoane care nu voteaza pentru efectuarea consolidarilor sau  proprietari nu  locuiesc in cladire sau sunt doar chiriasi ?

Exista formulare tipizate pentru solicitarea expertizarii, proiectarii si consolidarii ? Unde se gasesc ? Unde se depun cererile ?
 


 

Întrebare: În cazul in care veniturile nu ne permit sa ne angajam la consolidarea blocului in care locuim, ce masuri de reducere a riscului putem aplica ?

Raspuns: Potrivit  Ordonantei Guvernului nr. 20/1994, proprietarii locuintelor – persoane fizice -  din cladirile multietajate, incadrate in clasa I de risc seismic si care prezinta pericol public beneficiaza de urmatoarele facilitati  :

bullet

finantarea din bugetul MDLPL a expertizarii tehnice a cladirilor;

bullet

asigurarea din bugetul MDLPL sumelor necesare proiectarii si executarii  lucrarilor de consolidare pentru cresterea gradului de siguranta la actiuni seismice;

bullet

restituirea, la terminarea consolidarilor, a sumelor avansate de la bugetul de stat pentru executarea consolidarilor, in rate lunare de pana la 25 de ani, sume ce  se vor  constitui intr-un depozit special la dispozitia consiliilor locale pentru finantarea in continuare a actiunilor in domeniu;

bullet

scutirea de la plata ratelor lunare, pe perioadele in care realizeaza venituri medii  nete lunare pe membru de familie sub castigul salarial mediu net lunar pe economie, obligatia restituirii sumelor avansate diminuandu-se cu sumele aferente perioadelor de scutire la plata a ratelor lunare;

bullet

scutirea de taxa pentru emiterea autorizatiei privind consolidarea cladirilor de locuit. 

 

De asemenea, in prezent se prevede detaliat ca solutia de interventie din documentatia aprobata sa poata cuprinde, dupa caz:

bullet

consolidarea sistemlui structural al cladirii existente sau a unor elemente structurale ale acesteia;

bullet

introducerea unor elemente structurale splimentare si/sau repararea elementelor nestructurale ale cladirii existente;

bullet

imbunatatirea terenului de fundare, termoizolarea si/sau hidroizolarea cladirii si/sau a instalatiilor aferente in zona de interventie;

bullet

desfacerea si refacerea finsajelor in zona de interventie;

bullet

desfacerea si refacerea instalatiilor si/sau a echipamentelor in zona de interventie si, dupa caz, inlocuirea acestora sau a unor elemente componente;

bullet

alte lucrari strict necesare in zona de interventie, justificate din punct de vedere tehnic prin solutia de interventie adoptata si reglementarile tehnice in vigoare.

Aceste prevederi permit executarea unor consolidari eficiente, fara ca sa existe dubii privind capacitatea de plata imediata a asociatiei de proprietari.

 

Întrebare: Aceste facilitati se solicita personal ?

Raspuns: O parte din aceste drepturi sunt comune tuturor proprietarilor iar decizia de a le solicita este personala, dar trebuie indeplinite si alte conditii pentru acordarea acestor facilitati:

bullet

existenta hotararii asociatiei de proprietari, adoptata in conditiile legii, privind executia lucrarilor de consolidare ; fata de textul precedent, redactarea din 2003 prevede ca proprietarii locuintelor, persoane fizice din cladirile incluse in programele anuale vor beneficia de transferuri de la bugetul de stat pentru proiectarea si executia lucrarilor de consolidare, precum si a documentatiilor cadastrale in vederea stabilirii cotelor parti –indivize din proprietatea comuna care revine fiecarei proprietati individuale, pe baza existentei hotararii asociatiei de proprietari, adoptata cu acordul majoritatii proprietarilor;

bullet

instituirea ipotecii legale a statului asupra locuintei;

bullet

includerea cladirii de locuit in programe anuale de actiuni aprobate prin hotarare de Guvern, in baza prioritatilor stabilite pe criterii tehnice de Consiliul General al Municipiului Bucuresti si avizate de Comisia tehnica de specialitate din MTCT.

 

Întrebare: Ce se poate face daca intre proprietari exista si persoane care nu voteaza pentru efectuarea consolidarilor sau  proprietari nu  locuiesc in cladire sau sunt doar chiriasi ?

Raspuns : Ceilalti proprietari trebuie sa fie constienti ca nu este legal si moral ca viata familiilor lor si a urmasilor sa depinda de o astfel de situatie, mai ales atunci cand este vorba de un pericol public. Asociatia de proprietari impreuna cu autoritatile pot intreprinde neintarziat demersurile prevazute de lege pentru a se asigura fie somarea si obligarea lor la consolidare, fie permiterea accesului in zonele care trebuie consolidate, prin proceduri legale de urgenta.

Ar fi regretabil sa nu va salvati viata atat timp cat sunt disponibile aceste facilitati unice in lume. Dupa un seism poate fi prea tarziu.

 

Întrebare: Exista formulare tipizate pentru solicitarea expertizarii, proiectarii si consolidarii ? Unde se gasesc ? Unde se depun cererile ?

Raspuns : Ordonanta Guvernului nr. 20/1994, si Normele metodologice de aplicare (publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.100/5.02.2002), prevad in anexe toate formularele  necesare, dintre care o parte se completeaza de catre asociatie iar altele personal. Normele metodologice si brosurile MTCT pecizeaza toate etapele si circuitul informational-decizional. Cererile Asociatiei de proprietari se depun la Consiliul Local

Nu  va speriati de numarul mare de anexe prevazute de lege, VIAŢA DVS.  MERITĂ ACEST EFORT !