Cauzele seismelor. Zone seismice in Romania • Avarii si pierderi produse de cutremure • Ce inseamna reducerea riscului seismic al constructiilor? • Ce categorii de cladiri sunt vulnerabile? • Legislatie privind reducerea riscului seismic • Ce este o expertiza tehnica a cladirii ? • Facilitati acordate pentru reducerea riscului seismic • Recomandari privind protectia si comportarea in caz de cutremur • Ce trebuie sa stiti despre pregatirea antiseismica • Ce trebuie sa faceti in caz de cutremur • Ce trebuie sa faceti dupa cutremur • Experienta cutremurelor si protectia antiseismica

Ce trebuie sa faceti in caz de cutremur

Este normal sa ne fie teama la seisme ? Ce trebuie sa facem pentru a nu fi coplesiti de teama sau panica la inceputul unui seism ?
Cat timp putem avea la dispozitie in cazul unui  seism spre a ne proteja ?
Ce trebuie sa facem in caz de cutremur ?

Întrebare: Este normal sa ne fie teama la seisme ? Ce trebuie sa facem pentru a nu fi coplesiti de teama sau panica la inceputul unui seism ? Ce interval de timp am avea pentru a mai aplica recomandarile primite ?  Cine le mai tine minte, atunci ? De ce sa asteptam sa cada casa pe noi ?

Raspuns: Nu fiti fatalisti ! Creierul uman este un puternic computer care memoreaza si gaseste in situatii de criza tot ce va este necesar spre a va asigura supravietuirea !

Aceste reactii sunt naturale, dar pot fi controlate. Cutremurul si incendiul induc, uneori, dorinta de parasire a spatiilor locuite, spre deosebire de alte fenomene naturale la aparitia carora omul cauta adapost.

Desi sunt avizati sa nu o faca, pentru locuitorii din zone seismice reactia de parasire a cladirii la oscilatii seismice reprezinta o puternica reminiscenta instinctuala a locuirii in case individuale traditionale, in care acest lucru este fizic posibil.

Masurile de protectie a locatarilor din cladiri trebuie realizate rapid, imediat ce miscarea seismica a fost sesizata. Daca seismul surprinde pe cineva in camp deschis (in parc, pe un teren neconstruit etc.) senzatia de pericol va fi mai putin evidenta; chiar si protectia va fi mai simpla, prin ghemuire si sprijinire cu palmele pe teren.  

            Locatarii cladirilor inalte din mediul urban, desi traiesc in alte conditii, reactioneaza de multe ori similar, ingrijorati de vulnerabilitatea accentuata a unora dintre acestea, precum si de alte efecte resimtite la etajele superioare la seisme, desi in aceste cazuri afara exista suficiente pericole (de ex. prabusiri de mobilier ori obiecte in interior, sau de calcane si cosuri de fum in exterior).

Într-o cladire, mai ales la etajele superioare din structuri flexibile, din cauza oscilatiilor cladirii si a mobilierului, a emotiei, perceptia personala a seismului va fi deformata (“nu se mai termina, cade casa pe noi, etc.”), va fi normal sa  apara o senzatie de teama, chiar la cei care au mai trecut prin evenimente seismice.

Vibratiile care afecteaza anumite organe interne cat si amintirile unor imagini din trecut, din povestiri, carti sau filme pot induce, in mod aproape natural, reactia de teama, senzatii de temperatura, greata etc.

 

Întrebare: Cat timp putem avea la dispozitie in cazul unui  seism spre a ne proteja ?

Raspuns: Suficient, daca suntem pregatiti din timp. Cutremurele de pamant se declanseaza brusc, au o perioada de actiune scurta in timp (de cca. 20 - 90 secunde, in functie de tipul si marimea cutremurului, tipul cladirii si amplasamentului, amplificarile posibile, etc.).

Seismele puternice de adancime intermediara din zona Vrancea pot avea, de regula, durate mai mari si pot produce oscilatii mai ample la unele cladiri, senzatii dezagreabile de tipul raului de mare sau dezechilibrului, toate acestea intr-un spatiu in care mobilerul se misca, se aud zgomote ciudate si uneori se intrerupe iluminatul.

Cu toate acestea, locuitorul dintr-o cladire nu trebuie sa se lase coplesit, sa isi propuna sa reziste (numarand de exemplu, rar, pana la 100) si mai ales sa nu intre in panica !

Este deci posibil si necesar sa te protejezi, chiar pe durata unui cutremur ! Daca v-ati protejat timp de 2 minute, ati trecut de principalul pericol !

 

Ce trebuie sa facem in caz de cutremur ?
Retineti urmatoarele RECOMANDĂRI - verificate de experienta romaneasca si internationala - si care trebuie memorate, dar si intelese; intr-o situatie de criza, creierul va cauta aceste informatii in memorie si le va readuce in atentie in “computerul personal”, evitand reactiile  de panica si catastrofice:

            a) Aplicati regulile de comportare rationala, individuale si de grup (familie):

1- Pastrati-va calmul, nu intrati in panica, linistiti-i si pe ceilalti, protejati copiii, batrani si femeile. Nu va speriati de zgomotele din jur;

2- Preveniti tendintele de a parasi locuinta de la etaj, deoarece faza seismica initiala are o  durata redusa, astfel incat tocmai faza puternica a miscarii seismice va poate surprinde pe scari, holuri, paliere, in aglomeratie si panica, conducand, la accidente grave, nedorite.

Atentie !

Scarile sunt elemente de constructii foarte sensibile la deplasarile diferentiate ale etajelor, si, chiar daca ar rezista, deplasarea persoanelor pe scari sub efectul oscilatiei seismice este extrem de periculoasa.

Chiar daca iesirea de la etajele inferioare sau dintr-o locuinta parter ar fi in pricipiu posibila si fezabila in scurt timp (in special pentru persoane tinere), afara sunt multe alte riscuri: calcane si cosuri de fum, parapete, ornamente, vitraje etc.

3- Ramaneti in locuinta, departe de ferestre care se pot sparge si va pot accidenta, protejati-va sub o grinda, toc de usa solid, sub un birou sau masa pe care le cunoasteti  dinainte ca sunt suficient de rezistente spre a va feri de caderea unor obiecte, mobile suprapuse, lampi, tencuieli ornamentale etc.

În lipsa unor astfel de posibilitati va puteti proteja stand la podea langa un perete solid, pe genunchi si coate, cu fata in jos iar cu palmele impreunate va veti proteja capul, ceafa, iar cu antebratele pe lateral capul. tocul usii (care este intr-adevar solid si eficient numai in cladirile de zidarie) sau intr-o zona  sigura dar si indepartata de pereti exteriori care se pot desprinde sau ferestre care se pot sparge.

Retineti !

La cladirile realizate inainte 1940 este dificila deosebirea structurii de rezistenta de unele  elemente de de rabitz sau zidarii, sunt vizibile diferite grinzi, mai groase sau mai subtiri precum si grinzi rezemate pe alte grinzi. De aceea, pentru locatarii ale caror apartamente au fost recent consolidate este relativ usor sa memoreze de la ingineri responsabili care sunt zonele si elementele de beton armat solide, de incredere. Pentru alte cladiri pot fi consultati specialisti atestati, cunoscatori ai tipului de structura respectiv

La cladirile de dupa 1950, dintre care multe care au fost realizate cu proiecte repetitive, structura este mai usor de identificat.

4- Daca este posibil, inchideti sursele de foc cat puteti mai repede iar daca a luat foc ceva interveniti imediat dupa ce a trecut socul puternic.

5- Nu fugiti pe usa, nu sariti pe fereastra, nu alergati pe scari, nu utilizati liftul, evitati aglomeratia, imbulzeala, iar daca puteti deschideti usa locuintei spre exterior, spre a preveni blocarea acesteia, in vederea evacuarii dupa terminarea miscarii seismice.

În multe cazuri, timpul necesar la evacuare este mai mare decat durata seismului sau decat a intervalului disponibil pana la sosirea primelor unde, deci evacuarea celor ce locuiesc la etajele superioare in cladirile inalte nu este recomandabila si de cele mai multe ori nici posibila; principalul pericol este ca faza oscilatiilor puternice il poate surprinde pe locatar in casa scarii, un spatiu hazarduos, la care sa se adauge panica sau aglomeratia creata de alte persoane (nu trebuie neglijati factorii reactiei de grup in familie si societate, care pot scapa de sub control, inducand voit sau nevoit efecte).

6- Nu alergati in strada;

7 – Atentie ! În timpul miscarii seismice sau dupa cutremur, animalele de casa sau curte (altfel linistite) pot deveni nelinistite si pot avea reactii agresive sau de aparare. Eventual, dati drumul cainilor din lesa intr-o curte protejata.

8- Daca va aflati in afara unei cladiri, deplasati-va cat mai departe de cladire, feriti-va de tencuieli, caramizi, cosuri, parapete, cornise, geamuri, ornamente care de obicei se pot prabusi in strada. Nu fugiti pe strada, deplasati-va calm spre un loc deschis si sigur.

 

            b) Acordati primul ajutor persoanelor ranite.

 

c) În cazul in care sunteti surprinsi de caderea unor tencuieli sau obiecte de mobilier rasturnate, cautati sa va protejati capul si membrele  sau sa va asigurati supravietuirea; ulterior veti  cauta sa alarmati prin diferite metode vecinii cat si echipele de salvare-interventie de prezenta dvs. Nu intrati in panica, ramaneti calm.