Cauzele seismelor. Zone seismice in Romania • Avarii si pierderi produse de cutremure • Ce inseamna reducerea riscului seismic al constructiilor? • Ce categorii de cladiri sunt vulnerabile? • Legislatie privind reducerea riscului seismic • Ce este o expertiza tehnica a cladirii ? • Facilitati acordate pentru reducerea riscului seismic • Recomandari privind protectia si comportarea in caz de cutremur • Ce trebuie sa stiti despre pregatirea antiseismica • Ce trebuie sa faceti in caz de cutremur • Ce trebuie sa faceti dupa cutremur • Experienta cutremurelor si protectia antiseismica

Cauzele seismelor. Zone seismice in Romania

       

De ce sunt atat de puternice si distructive seismele de Vrancea ? Ne putem astepta la seisme si din alte surse ?

Este bine sau este rau daca seismele se produc mai rar ?

Ce diferenta este intre magnitudine si intensitate ?

Cine stabileste daca o zona este sau nu seismica si cum trebuie calculate cladirile ?

       

 

Întrebare: De ce sunt atat de puternice si distructive seismele de Vrancea ? Ne putem astepta la seisme si din alte surse ?

Raspuns: Zona Vrancea este principala sursa seismica din tara, dar pe teritoriul Romaniei se manifesta mai multe categorii de cutremure:

bullet

superficiale, cu adancimea de focar sub 5 km;

bullet

crustale (denumite normale), cu adancimea de focar intre 5 si 30 km;

bullet

intermediare, cu adancimea de focar intre 70 si 170 km).

Cele mai puternice si care afecteaza o arie intinsa sunt cutremurele de tip intermediar, localizate la curbura muntilor Carpati, in zona Vrancea., in care se considera ca este prezent un proces de subductie, cu  fracturi ale  placilor tectonice in contact la diferite adancimi.

Cutremurele intermediare produse la aceasta adancime, cu magnitudini M de peste 7 (pe asa-numita « scara Richter »)  pot sa conduca la intensitati seismice de VII-VIII grade pe scara MSK pe o arie de peste o treime din teritoriul tarii, fiind un factor major de risc.

Exista si alte surse locale sau externe teritoriului romanesc (de ex. focarele din sudul Dobrogei) care pot produce intensitati de VII-VIII grade MSK. Pe o harta de zonare seismica se pot observa zonele seismice din teritoriu, dintre care zona afectata de cutremurele de Vrancea este cea mai intinsa, iar cele afectate de cutremurele superficiale sunt dispuse in Banat, Crisana, Maramures, Fagaras, Tarnave.

Putem constata ca aproape tot teritoriul tarii este puternic seismic, zonele seismice includ peste 60 % din populatie, prin urmare este foarte important sa ne protejam locuinta si familia in cazurile de incidenta a unor astfel de fenomene naturale.

 

Întrebare: Este bine sau este rau daca seismele se produc mai rar ?

Raspuns: Este si bine, este si rau. Datele statistice istorice arata o asa-numita “ciclicitate”, in ultimul mileniu, marile seisme producandu-se, in medie, de cca. 3 ori pe secol. Adancimea mare a acestor seisme face ca aria afectata sa fie extinsa, Bucurestiul fiind apropiat de zona de rupere.

Datorita faptului ca in Romania cutremurele de pamant majore de Vrancea se manifesta la intervale de timp de ordinul deceniilor, cca. 58 % din populatie nu a trait evenimente seismice importante, deci nu are o experienta recenta de protectie si comportare; in zonele expuse cutremurelor superficiale si crustale, cu perioade de revenire mult mai lungi, populatia fara experienta proprie poate ajunge la 100% iar efectul unei anumite « uitari » ii face pe oameni sa neglijeze consolidarea cladirilor avariate.

 

Întrebare: Ce diferenta este intre magnitudine si intensitate ?

Raspuns: Aceste notiuni sunt diferite si  trebuie sa retinem ca:

-magnitudinea se refera numai la marimea conventionala a seismului in zona epicentrala, (dependenta de energia acestuia), exprimata pe scara Richter sau alte scari recente de magnitudine (ML, MB, MS, MW ); nu ne  putem referi la o valoare de magnitudine in zona epicentrala si la o alta valoare intr-o alta zona !!!

-intensitatea se refera la marimea (efectele) seismului in diferite amplasamente, fiind diferita in diferite locuri si descrescand in general cu distanta fata de epicentru (fenomenul de atenuare). Exista situatii in care conditiile locale de teren amplifica unele efecte la mari distante.

-specialistii apreciaza ca, in general, seismele intermediare de Vrancea nu produc, potrivit experientei acumulate, efecte distructive majore asupra cladirilor moderne (cu exceptia celor  vulnerabile sau avariate) decat in cazul magnitudinilor de peste 7 Richter.

-seismele superficiale si crustale pot produce avarieri importante incepand cu magnitudini de ordinul 5,5-6,0, mai ales daca se produc in apropiere de centre populate.

 

Întrebare: cine stabileste daca o zona este sau nu seismica si cum trebuie calculate cladirile ?

Raspuns: studiile de inginerie seismica si experienta cutremurelor precedente au condus la elaborarea de metode de calcul si harti de zonare seismica. În prezent, ca parametri de zonare a seismicitatii teritoriului,

 

În functie de acesti parametri, zonarea seismica a teritoriului Romaniei este caracterizata de un cuplu de doua harti in care se figureaza repartitia  parametrilor prezentati mai sus, pe teritoriul tarii noastre (Fig. 1 si 2).

Din 2007 intra in vigoare Codul P.100-1/2006 cu harti de zonare seismica in care hazardul seismic pentru proiectare este descris de valoarea de varf a acceleratiei orizontale a terenului ag determinata pentru intervalul mediu de recurenta de referinta (IMR) corespunzator starii limita ultime, valoare numita in cod “acceleratia terenului pentru proiectare”. Perioada de control (colt) Tc a spectrului de raspuns reprezinta granita dintre zona (palierul) de valori maxime in spectrul de acceleratii absolute si zona (palierul) de valori maxime in spectrul de viteze relative . Tc se exprima in secunde. În conditiile seismice si de teren din Romania, pentru cutremure avand IMR = 100 ani, codul reda zonarea pentru proiectare a teritoriului Romaniei in termeni de perioada de control (colt), Tc, a spectrului de raspuns obtinuta pe baza datelor instrumentale existente pentru componentele orizontale ale miscarii seismice.

 

 

Fig. 1.
Zonarea teritoriului Romaniei in termeni de valori de varf ale acceleratiei terenului pentru proiectare ag pentru cutremure avand intervalul mediu de recurenta IMR = 100 ani.
Codul de proiectare P100-1/2006

 

Fig. 2.
Zonarea teritoriului Romaniei in termeni de perioada de control (colt),
TC  a spectrului de raspuns. Cod
ul de proiectare  P100-1/2006

 

Fig. 3.
Zonarea seismica a teritoriului Romaniei – intensitati pe scara MSK , conf
orm SR 11100–1:93 Zonarea seismica. Macrozonarea teritoriului Romaniei

  

Pentru o mai buna intelegere a intensitatilor seismice asteptate pe teritoriul Romaniei, in figura 3 este prezentata si o harta de zonare seismica exprimata in grade de intensitate seismica pe scara MSK (STAS 11100/1-93), asemanatoare cu scara Mercalli, la care face referinta presa.

Pe aceasta harta, cifrele intre 6 si 9 de exprima grade de intensitate MSK (si nu magnitudini), indicele 1 exprima o perioada medie de revenire de minimum 50 de ani, iar indicele 2 o perioada medie de revenire de minimum 100 de ani a intensitatilor respective, in sens statistic-probabilistic (Nota : aceste cifre cu indici nu vor fi confundate cu valorile de magnitudini !!!).