Cauzele seismelor. Zone seismice in Romania • Avarii si pierderi produse de cutremure • Ce inseamna reducerea riscului seismic al constructiilor? • Ce categorii de cladiri sunt vulnerabile? • Legislatie privind reducerea riscului seismic • Ce este o expertiza tehnica a cladirii ? • Facilitati acordate pentru reducerea riscului seismic • Recomandari privind protectia si comportarea in caz de cutremur • Ce trebuie sa stiti despre pregatirea antiseismica • Ce trebuie sa faceti in caz de cutremur • Ce trebuie sa faceti dupa cutremur • Experienta cutremurelor si protectia antiseismica

Ce este o expertiza tehnica a cladirii ?

Ce contine si cum se poate efectua  o expertiza tehnica pentru apartamentul nostru ? Cat ar costa ?

Se spune ca Hotelul Intercontinental este fundat pe role si ca s-a comportat bine la seism. De ce nu se aplica si alte metode de consolidare decat camasuielile de beton armat care deranjeaza locatarii ?

Daca sunt mai multe cereri, cum se stabileste ce cladire este expertizata tehnic cu prioritate ?

Este posibil ca unele cladiri sa fi fost introduse pe lista de consolidari doar pentru ca erau construite inainte de 1940, desi au fost consolidate si in 1977 ?


 

Întrebare: Ce contine si cum se poate efectua  o expertiza tehnica pentru apartamentul nostru ? Cat ar costa ?

Raspuns: Expertiza tehnica reprezinta rezultatul unor evaluari prin calcul a rezistentei la cutremur a unei cladiri existente  in raport cu cerintele normelor ingineresti actuale, pornind de la situatia reala a cladirii si avariile precedente. Raportul de expertiza tehnica contine piese scrise si desenate, solutia de interventie – consolidare propusa si evaluari preliminare de cost al lucrarilor.

Nu se expertizeaza si consolideaza apartamentul separat, ci toata cladirea. În etapa urmatoare, pe baza expertizei, se intocmeste un proiect detaliat. În cazul in care s-a ajuns in etapa de proiectare a interventiei/consolidarii (avizata de verificatori de proiecte atestati de MTCT (MLPAT, MTCT), exista si antecalculatii de pret de deviz mai detaliate.

Valorile cheltuielilor care revin fiecarui apartament pot fi departajate numai dupa finalizarea etapelor de expertizare, respectiv de proiectare a interventiei (cel mai exact dupa finalizarea tuturor lucrarilor de santier, tinand seama si de cotele care revin partilor comune, precum si de costul refacerilor altor elemente - finisaje, instalatii etc.).

 

Întrebare: Se spune ca Hotelul Intercontinental este fundat pe role si s-a comportat bine la seism

De ce nu se aplica si alte metode de consolidare decat camasuielile de beton armat care deranjeaza locatarii ?

Raspuns: Informatia nu este reala… Hotelul are fundatii clasice, adecvate terenului si incarcarilor de calcul.

Consolidarea are scopul de a aduce structura la capacitatea portanta necesara in prezent, inclusiv prin marirea dimensiunilor unor elemente sau introducerea altora, toate trebuind sa conlucreze, pe verticala si pe orizontala.

Solutiile  bazate pe beton armat au traditie, sunt eficiente economic, tehnologic si justificate tehnic pentru ca asigura compatibilitatea de material, dar in cazuri specifice pot fi aplicate si alte tehnologii (schelet metalic inglobat in beton armat, injectii si placari cu rasini sintetice si fibre de carbon sau de sticla, etc.) 

 

Întrebare: Daca sunt mai multe cereri, cum se stabileste ce cladire este expertizata tehnic cu prioritate ?

Raspuns: Criteriile tehnice pentru stabilirea prioritatilor au in vedere:

  1. Clasa de importanta a constructiei
  2. Regimul de inaltime al cladirii, incepand cu cladiri de locuit multietajate, cu spatii publice la parter sau la alte niveluri
  3. Anul construirii/normativul de proiectare antiseismic utilizat pentru proiectarea cladirii (incepand cu cladirile a caror structura de rezistenta a fost realizata fara cunostinte de proiectare antiseismica)
  4. Pozitia in localitate a cladirii, incepand cu cele ce pot avea consecinte la scara urbana in urma prabusirii
  5. Conditiile locale de teren, incepand cu cele ce pot favoriza perioade predominante ale terenului cvasirezonante cu perioada fundamentala a cladirii
  6. Actiunea unor factori cu efecte agravante asupra rezistentei si stabilitatii cladirii (tasari neuniforme, explozii, incendii, coroziuni, interventii neautorizate la structura de rezistenta).  

 

Peste 2000 de cladiri din Bucuresti care  au fost expertizate, dintre care Primaria Municipiului Bucuresti, cu avizul Comisiei Tehnice, care a stabilit ca prioritara consolidarea cladirilor inalte construite inainte de 1940 .

 

Întrebare: Este posibil ca unele cladiri sa fi fost introduse pe lista de consolidari doar pentru ca erau construite inainte de 1940, desi au fost consolidate si in 1977 ?

Raspuns: Nu este posibil. Nu se includ pe liste cladiri fara calcule speciale, efectuate de experti atestati, un imobil poate fi incadrat intr-o clasa de risc doar pe baza unei expertize efectuate de catre experti tehnici atestati de MTCT (MLPAT, MTCT);

Trebuie insa inteles ca numai expertizele si masurile sau proiectele efectuate dupa 1992 sunt considerate valide ; de fapt in 1977 s-a dispus de catre autoritatile de atunci numai « revenirea la situatia dinainte de cutremur », ceea ce semnifica efectuarea de reparatii locale, insuficiente potrivit normelor din prezent.

Expertul tehnic atestat si verificatorii pe domenii de specialitate raspund de modul in care au preluat, evaluat, interpretat si aplicat datele si precizarile din reglementari, concluziile, recomandarile si avizele institutiilor abilitate, precum si de consecintele asupra evaluarii nivelului de asigurare la actiuni seismice a constructiei existente si solutiilor de interventie pe care le propune, de transpunerea in proiect a concluziilor si solutiilor tehnice din expertiza tehnica, conform obligatiilor ce coduri, normative, legi si reglementari in vigoare, aplicabile in domeniul constructiilor. Toate aceste activitati sunt controlate pe etape de institutiile tehnice si administrative legal abilitate.