Legislatie • Recomandari pentru manageri • Masuri specifice unor tipuri de constructii • Masuri generale de prevenire-protectie • Pregatirea pentru evacuarea cladirii, in caz de necesitate • Cunostinte de psihologia maselor aplicabile la reactia in caz de cutremur • Managementul situatiilor de criza si panica in spatii aglomerate • Experienta comportarii unor cladiri publice la cutremurul din 1977

Spatii publice cu aglomerari mari de persoane

Managementul situatiilor de criza si panica in spatii aglomerate

Adaptat dupa  "DOCUMENTARE PRIVIND EDUCAŢIA ANTISEISMICĂ A POPULAŢIEI DIN CLĂDIRI DE LOCUIT, UNITĂŢI DE ĪNVĂŢĂMĀNT, UNITĂŢI SANITARE, CLĂDIRI ŞI SPAŢII PUBLICE CU MARI AGLOMERĂRI DE PERSOANE. Partea a IV-a Educatia antiseismica a populatiei din cladiri, dotari si spatii publice cu mari aglomerari de persoane". Contract nr. 51/ 2003.Beneficiar MTCT. Sef de proiect: dr. ing. Emil-Sever Georgescu, INCERC
 

Managementul situatiilor de criza si panica in spatii aglomerate

 

Persoana care traieste efectul unui seism puternic nu trebuie sa se lase coplesita, ci trebuie sa isi propuna sa reziste (numarand de exemplu, rar, pana la 100), si mai ales sa nu intre in panica !

Pe masura cresterii oscilatiilor, combinatia dintre efectele fiziologice ale vibratiilor si cele psihologice (care depind de informatiile si parerile individuale privind efectele posibile ale cutremurelor) poate conduce la depasirea confuziei si la luarea unei decizii de protectie sau de evacuare din spatiul in care se afla persoana. Cutremurul si incendiul induc, uneori dorinta de parasire a spatiilor locuite, spre deosebire de alte fenomene naturale la aparitia carora omul cauta adapost.

Desi sunt avizati sa nu o faca, pentru cei aflati in cladiri din zone seismice reactia de parasire a cladirii la oscilatii seismice reprezinta o puternica reminiscenta instinctuala a locuirii in case individuale traditionale, in care acest lucru este, fizic, posibil.

Masurile de protectie in cladiri trebuie realizate rapid, imediat ce miscarea seismica a fost sesizata. Daca seismul surprinde pe cineva in camp deschis (in parc, pe un teren neconstruit etc.) senzatia de pericol va fi mai putin evidenta; chiar si protectia va fi mai simpla, prin ghemuire si sprijinire cu palmele pe teren.

          

           

Ce trebuie sa faceti in timpul unui cutremur

 Ce este bine sa faceti dupa producerea unui cutremur