Legislatie • Recomandari pentru manageri • Masuri specifice unor tipuri de constructii • Masuri generale de prevenire-protectie • Pregatirea pentru evacuarea cladirii, in caz de necesitate • Cunostinte de psihologia maselor aplicabile la reactia in caz de cutremur • Managementul situatiilor de criza si panica in spatii aglomerate • Experienta comportarii unor cladiri publice la cutremurul din 1977

Spatii publice cu aglomerari mari de persoane

Cunostinte de psihologia maselor aplicabile la reactia in caz de cutremur

Extras din  "DOCUMENTARE PRIVIND EDUCAŢIA ANTISEISMICĂ A POPULAŢIEI DIN CLĂDIRI DE LOCUIT, UNITĂŢI DE ÎNVĂŢĂMÂNT, UNITĂŢI SANITARE, CLĂDIRI ŞI SPAŢII PUBLICE CU MARI AGLOMERĂRI DE PERSOANE. Partea a IV-a Educatia antiseismica a populatiei din cladiri, dotari si spatii publice cu mari aglomerari de persoane". Contract nr. 51/ 2003.Beneficiar MTCT. Sef de proiect: dr. ing. Emil-Sever Georgescu, INCERC
 


Cunostinte de psihologie si sociologia maselor aplicabile la reactia grupurilor de persoane in caz de cutremur

 

Cutremurele de pamant se declanseaza brusc, au o perioada de actiune scurta in timp (de cca. 20 - 90 secunde, in functie de tipul si marimea cutremurului, tipul cladirii si amplasamentului, amplificarile posibile, etc.).

Seismele puternice de adancime intermediara din zona Vrancea pot avea, de regula, durate mai mari si pot produce oscilatii mai ample la unele cladiri, senzatii dezagreabile de tipul raului de mare sau dezechilibrului, toate acestea intr-un spatiu in care mobilerul se misca, se aud zgomote ciudate si uneori se intrerupe iluminatul.

Într-o cladire, mai ales la etajele superioare din structuri flexibile, din cauza oscilatiilor cladirii si a mobilierului, a emotiei, perceptia personala a seismului va fi deformata (“nu se mai termina, cade casa pe noi, etc. !!”), va fi normal sa  apara o senzatie de teama, chiar la cei care au mai trecut prin evenimente seismice.

În mod obisnuit, dupa senzatia de spaima si surpriza, oamenii au un comportament pasiv, simtindu-se blocati emotional, persoanele cu  experienta au o atitudine activa, protejandu-se.

Vibratiile care afecteaza anumite organe interne cat si amintirile unor imagini din trecut, din povestiri, carti sau filme pot induce, in mod aproape natural, reactia de teama, senzatii de temperatura, greata etc.

Din punct de vedere al reactiei individuale, la intensitati seismice importante (de ex. gradul VII pe scara MSK) este posibil un comportament confuz in 30% din cazuri, ajungand chiar la comportarea inconstienta la intensitati mai mari (de ex. peste gradul IX MSK); cu toate acestea anumite tendinte de protectie instinctiva se pastreaza.

Hotararea persoanelor de a parasi in timpul cutremurului cladirea si eventuala panica este influentata atat de efectele directe (oscilatii) cat si de impresiile subiective si senzatiile fiziologice.

Persoanele trebuie sa se astepte la anumite miscari ale elementelor  mentionate si sa le faca fata, reactionand rational, cu calm, protejandu-si viata si activitatea, individual sau in grup.

Managerii, patronul si salariatii trebuie sa cunoasca anticipat ce este recomandabil sa se faca si ce anume este bine, analizand hazardurile (pericolele) din interiorul si din exteriorul cladirilor proprii precum si mediul natural sau construit invecinat.

Pentru a combate panica, un numar de persoane special desemnate vor fi instruite si vor prelua aceste informatii de baza precum si altele mai detaliate cu privire la specificul concret al cladirii, echipamentelor si produselor institutiei, societatii comerciale, particularitatile zonei/cartierului.

Prezenta intr-o colectivitate in cazul unui cutremur duce la o modificare de comportament fie prin unele efecte de influentare in lant (panica), fie prin subordonarea colectivitatii unor lideri de moment.

În functie de natura indemnurilor acestor lideri, colectivitatea se va comporta cel putin in prima faza de urgenta in mod variabil, de la haotic pana la solidar si eficient.

În institutii sau societati comerciale, liderii trebuie sa fie in mod natural managerii, directorii, sefii de servicii si ture, cu un sprijin direct al personalul tehnico-administrativ sau auxiliar, dupa caz,  in cadrul unei ierarhii bine cunoscute pentru evitarea haosului.

În caz de seism, aceste persoane vor actiona ca lideri coordonand reactia colectiva, ajutand pe cei cu probleme in cunostinta de cauza, potrivit unui plan cunoscut de toti si repetat periodic.

În cladirile cu aglomerari mari de persoane, aceste atributii trebuie atent corelate cu masurile altor firme si cu reglementarile generale de prevenire si stingere a incendiilor.

Reactia si comportarea de grup depinde de unele efecte in lant, cum ar fi panica produsa de unele persoane prea emotive fara experienta, grupul poate intra sub autoritatea unui lider de moment care il va orienta bine sau gresit.

În functie de experienta si indemnurile liderului, grupul se poate comporta in faza critica a oscilatiilor seismice de la haotic pana la solidar si eficient. Dupa un interval de timp, prin contactul intre persoane sau grupuri isi pot face efectul negativ si unele zvonuri.