Legislatie • Recomandari pentru manageri • Masuri specifice unor tipuri de constructii • Masuri generale de prevenire-protectie • Pregatirea pentru evacuarea cladirii, in caz de necesitate • Cunostinte de psihologia maselor aplicabile la reactia in caz de cutremur • Managementul situatiilor de criza si panica in spatii aglomerate • Experienta comportarii unor cladiri publice la cutremurul din 1977

Spatii publice cu aglomerari mari de persoane

Masuri specifice unor tipuri de constructii

Constructii de tip locuinta amenajate pentru firma

 

Constructii individuale

bullet

Ganditi-va bine daca aveti autorizatie pentru orice tip de activitate. Nu depozitati materii prime corozive sau inflamabile in vecinatatea zonei de locuit, atentie la traseele de gaze, apa si curent electric.

bullet

Nu amplasati utilaje de productie grele pe orice planseu, nici transformatoare, butelii de oxigen, acetilena, gaz langa locuinta fara a respecta normele PSI. Ganditi-va unde ar putea sa cada la seism si ce se poate intampla la o ciocnire sau amestec intre substantele chimice, gazele respective si o scanteie.

bullet

Atentie la cei ce locuiesc in vecinatate. Asigurati cai separate de evacuare pentru familie, salariati si pentru clienti. Fata de fiecare aveti responsabilitati morale si legale inclusiv fata de vecini. Profitul se poate reface, familia nu! Legile trebuie respectate !

Constructii multietajate

bullet

Daca utilizati un apartament pentru sediul societatii comerciale sau pentru activitati de depozitare, productive, retineti ca schimarea de functiune a unui spatiu (in blocuri functiunea de baza este de a locui) se poate face numai cu autorizatie de la organele in drept, utilizatorul si proprietarul fiind responsabili in fata legii. Planseele de bloc au fost proiectate la incarcari reduse, pentru locuinte, prin urmare nu pot fi incarcate excesiv cu lazi ca in depozite. În cazul in care de depasesc limitele admise si apar fisuri, vecinii sau organele in drept va vor actiona in justitie. Un bloc inalt supraincarcat in acest mod se va comporta nesatisfacatoar la seisme, fiind in pericol.

bullet

Nu amplasati utilaje care produc vibratii in blocuri de locuinte.

bullet

Nu efectuati lucrari de transformare neautorizate, fara proiect de specialitate si masuri de protectie. Nu taiati stalpi, grinzi, pereti, parapeti, balcoane de beton armat, nu desfiintati fara autorizatie elemente de constructie. Nu taiati goluri in plansee intre etaje pentru comunicari fara proiect autorizat.

 

 

FOARTE IMPORTANT !

Conform art. 8 din Legea nr. 50/1991, privind autorizarea lucrarilor de constructii, modificata si completata prin Legea nr. 453/2001 si Legea nr. 401/2003, potrivit art. 8 (1), se pot executa fara autorizatie de construire urmatoarele lucrari care nu modifica structura de rezistenta, caracteristicile initiale ale constructiilor si ale instalatiilor aferente sau aspectul arhitectural al acestora:

a)      reparatii la imprejmuiri, acoperisuri, invelitori sau terase, atunci cand nu se schimba forma acestora si materialele din care sunt executate;

b)      reparatii si inlocuiri de tamplarie interioara si exterioara, daca se pastreaza forma, dimensiunile golurilor si tamplariei;

c)      reparatii si inlocuiri de sobe de incalzit;

d)      zugraveli si vopsitorii interioare;

e)      zugraveli si vopsitorii exterioare, daca nu se modifica elementele de fatada si culorile cladirilor;

f)       reparatii la instalatiile interioare, la bransamentele si racordurile exterioare, de orice fel, aferente constructiilor, in limitele proprietatii, montarea sistemelor locale de incalzire si de preparare a apei calde menajere cu cazane omologate, precum si montarea aparatelor individuale de climatizare si/sau de contorizare a consumurilor de utilitati;

g)      reparatii si inlocuiri de pardoseli;

h)      reparatii si inlocuiri la finisajele interioare si exterioare – tencuieli, placaje, altele asemenea – la trotuare, la ziduri de sprijin si la scari de acces, fara modificarea calitatii si a aspectului elementelor constructive.

Daca este vorba de orice alte lucrari  care nu se incadreaza in prevederile de mai sus, sau daca operatiunile de montaj ar modifica structura de rezistenta prin spargeri, taieri, incarcari excesive sau pericole de explozie, etc., este necesara obtinerea autorizatiei de construire, conform legilor in vigoare. Este necesar in primul rand sa fie respectata  Legea nr. 10/1995 privind calitatea in constructii, Legea 50/1991 privind autorizarea executarii constructiilor, Regulamentul general de urbanism si alte norme conexe, care prevad un sistem de autorizatii de urbanism, proiectare, executare si control al lucrarilor de constructii.

 
 

 

Constructii de tip baraca din schelet metalic sau lemn si sticla

 

Constructiile cu un numar redus de niveluri pot fi individuale – special executate, tip baraca lemn, baraca din elemente de tabla imbinate prin sudura sau buloane, baraca din elemente structurale din otel laminat, cu inchideri perimentrale din sticla, fi amplasate pe un spatiu liber sau adosate unor constructii existente. Exista si constructii tip locuinta individuala, in care unele incaperi au fost amenajate pentru firmele private, avand ca functiuni: magazine, spatii de depozitare a marfurilor en-gros, mici ateliere mecanice si de servicii, bufete, discoteci, jocuri mecanice, cabinete private.

 

Recomandari

bullet

Verificati existenta chitului sau a unor garnituri elastice intre rame si geamuri spre a preintampina fortarea si spargerea lor la oscilatiile scheletului.

bullet

Daca plafonul este din sticla, asigurati-va ca modul de asezare al foilor de geam in rame este sigur, adica nu va permite caderea acestora peste salariati si clienti.

bullet

Nu utilizati acel spatiu de sub acoperis pentru depozitarea marfurilor, deoarece va supraincarca foile de geam. Nu depozitati marfa in spatiul pentru clienti sau pe calea de evacuare.

bullet

Daca acoperisul este usor (tabla, placi ondulate) ganditi-va si verificati ce se poate intampla daca de la cladirile invecinate ar cadea caramizi, obiecte, geamuri si intariti stuctura acesteia.

bullet

Daca utilizati rafturi cu polite de geam, asigurati-le contra caderii politelor de pe reazeme, nu le incarcati cu obiecte grele (sticle voluminoase, piese metalice). Contravantuiti rafturile in lungul lor pe diagonala. Asigurati un spatiu de manevra pentru salariatul care sta intre rafturi si tejghea pentru a putea sa se protejeze de caderea rafturilor. Atentie la stivele de navete cu sticle, boxpaleti sau lazi grele.

bullet

Obiectele, sticlele de pe politele de la rafturi (in special cele de valori mari) pot fi protejate contra caderii de pe raft prin amplasarea unei corzi de undita intre montantii verticali, la fata dinspre client, in depozit este mai bine sa fie raft metalic cu polita cu opritor de margine spre a preveni spargerea politei si alunecarea produselor. Ancorati rafturile de un perete sau solidarizati-le intre ele pe doua directii la partea superioara. Deoarece cutremurul incepe in general cu o componenta verticala a oscilatiei, spargerea foilor de geam de la polite poate produce spargeri in lant, creind panica nejustificata si raniri care pot fi prevenite prin masurile recomandate.

 

 

 

 

Constructii special amenajate pentru comertul en-gros inchiriate la diferiti utilizatori simultan (boxe, compartimente)

Constructiile special executate sau amenajate pentru comertul en-gros au fost  special executate sau amenajate in foste hale industriale parter, structura de rezistenta fiind realizata cu ajutorul stalpilor din beton armat monolit sau prefabricati, sau stalpi metalici.

Acoperirea este asigurata cu ajutorul unor ferme metalice cu zabrele – functie de deschidere, pane metalice longitudinale si tabla cutata izolata termic.

Închiderile sunt realizate din zidarie de caramida sau beton celular autoclavizat (b.c.a.) sau tabla cutata cu termoizolatie (tip sendwich) iar tamplaria este metalica cu suprafete mari vitrate.

Spatiile interioare sunt organizate sub forma unor compartimentari de tip “boxa” cu culoare longitudinale pentru circulatie, sau sub forma unor spatii de depozitare, realizate cu ajutorul unor schelete metalice imbracate cu  panouri din elemente usoare. Fiecare rand de boxe este acoperit cu elemente din tabla cutata. Etalarea marfurilor se face pe rafturi metalice si din sticla sau stive pentru depozitare.

Suplimentar fata de aceste cerinte trebuie luate masuri care sa impiedice deplasarea, rasturnarea sau caderea unor obiecte de mobilier, rafturi, echipamente, stive de marfuri, elemente de constructie structurale sau nestructurale pe caile de circulatie si evacuare.

Comportarea populatiei in cazul cand aceasta a fost surprinsa de un cutremur intr-un astfel de spatiu, depinde de modul cum este organizat spatiul respectiv, de asigurarea cailor de evacuare, de marcarea acestora, in vederea asigurarii unei circulatii rapide, in conditii corespunzatoare de protectie.

Suprafetele mari vitrate trebuiesc prinse de tamplarie cu ajutorul unor chituri elastice sau garnituri de cauciuc; in caz contrar devin un real pericol – se desprind, cad si se sparg.

În dotarile ce adapostesc unitati hoteliere si turistice, este imprtanta asigurarea cailor de evacuare, demarcarea acestora, in conditii corespunzatoare de protectie iar amplasarea mobilierului in salile aglomerate (salile de mese ale restaurantelor) se face astfel incat sa se realizeze culoare de trecere corespunzatoare care asigura accesul consumatorilor la iesirea din sala.

Recomandari

bullet

Nu va instalati firma intr-o cladire/hala/baraca in care doar zugraveala este proaspata iar structura poate fi degradata, lipsita de rezistenta. Solicitati planurile de rezistenta, autorizatia de constructie si functionare, consultati un specialist autorizat, dupa caz solicitati de asemenea punerea in siguranta a cladirii.

bullet

Retineti in memorie si treceti in planul propiu de aparare pe ce drum va veti evacua dvs., salariatii si clientii catre iesire, la incendiu sau dupa cutremur.

bullet

Atentie la tipul marfii /produselor pe care le depozitati spre desfacere in raport cu cele ale vecinilor spre a nu duce la combinatii explozive, incendiere, toxice. Respectati regulile de protectia muncii privind inaltimea stivelor de cutii si preveniti caderea lor la seism peste dvs., peste salariati sau peste clienti spre a nu suferi piederi financiare si actionari in justitie.

bullet

Asigurati-va mijloace proprii de iluminat de siguranta (lanterne) pentru penele de curent pe timp de noapte in caz de seism.

bullet

Nu blocati caile exterioare de acces cu masini si mafuri deoarece impiedicati accesul pompierilor si ambulantelor la necesitate.

 

 

Constructii multietajate pentru uz comercial

Recomandari

bullet

Daca ati preluat un spatiu intr-o cladire de birouri sau intr-un magazin de tip universal etajat, interesati-va la administratie de toate aspectele privind rezistenta cladirii la cutremur, verificand daca sunteti in siguranta ca persoane si ca firma. Informati-va care sunt elementele de rezistenta ale structurii si care sunt nestructurale.

bullet

Respectati functiunea pe care ati declarat-o si pentru care sunteti autorizati.

bullet

Informati-va cu privire la caile de evacuare la incendiu si dupa seism pe scari, tinand seama si de ceilalti utilizatori. Instruiti-va salariati in acest sens. Efectuati o recunoastere in cladire in grupuri mici.

bullet

Identificati zonele si elementele care ar putea produce prin cadere raniri sau blocaje de traseu la seism, atragand atentia salariatilor (geamuri mari, candelabre, plafoane false).

bullet

Introduceti aceste elemente in planul de aparare impotriva dezastrelor pe care il veti intocmi.