Managementul situatiilor de criza si panica in spatii aglomerate • Managementul situatiilor de criza si panica in spatii aglomerate

Spatii publice cu aglomerari mari de persoane

Managementul situatiilor de criza si panica in spatii aglomerate

      

           

Ce trebuie sa faceti in timpul unui cutremur

 

1 - Pastrati-va calmul, nu intrati in panica, linistiti si protejati copiii, femeile, batranii, alte persoane cu mobilitate redusa sau handicap. Nu va speriati de zgomotele din jur.

2 - Protejati-va pe loc, individual si in grupul in care va aflati, preveniti panica si tendintele de a parasi sala respectiva sau cladirea.

3 - Ramaneti in cladire sau incapere, departe de ferestre care se pot sparge si va pot accidenta, departe de pereti exteriori care se pot desprinde, spre a va feri de caderea unor obiecte, mobile suprapuse, lampi, tencuieli ornamentale etc., protejandu-va eficient:

bullet

personalul se va proteja sub tocuri de usa sau grinzi care au fost indicate de un specialist atestat de MDLPL ca fiind rezistente.

bullet

in cazul prezentei acestora in spatiile cu functiuni specifice in care se afla clientii, se vor stabili de catre conducerea unitatii si a compartimentelor functionale respective, modul de comportare care sa asigure atat protectia personalului cat si a clientilor;

bullet

in lipsa altor recomandari prevazute in atributiile de serviciu, adultii se pot proteja de asemenea prin ghemuirea sub o masa sau cu fata in jos, in genunchi si pe coate, protejandu-si capul cu palmele.

bullet

daca masa se misca, se recomanda prinderea cu mana de piciorul mesei pe durata seismului. Īn cazul unei incaperi fara mese, usi sau grinzi rezistente, adultii se pot proteja langa un perete rezistent, in genunchi si pe coate, protejandu-si capul cu palmele.

4 - Nu alergati in strada.

5 - Daca va aflati in afara unei cladiri, deplasati-va cat mai departe de cladire, feriti-va de tencuieli, caramizi, cosuri, parapete, cornise, geamuri, ornamente care de obicei se pot prabusi in strada. Nu fugiti pe strada, deplasati-va calm spre un loc deschis si sigur.

6 - Acordati primul ajutor medical persoanelor ranite.

7 - Īn cazul in care sunteti surprinsi de caderea unor tencuieli sau obiecte de mobilier rasturnate, cautati sa va protejati capul si membrele  sau sa va asigurati supravietuirea; ulterior veti  cauta sa alarmati prin diferite metode vecinii cat si echipele de salvare-interventie de prezenta dvs. Nu intrati in panica, ramaneti calm.

    Retineti!

Nu permiteti nimanui sa fuga din incapere, sa tipe sau sa propuna evacuarea. Nu fugiti pe usa, nu sariti pe fereastra, nu alergati pe scari, nu utilizati liftul, evitati aglomeratia, imbulzeala, iar daca puteti, deschideti usa spre exterior, spre a preveni blocarea acesteia, in vederea evacuarii dupa terminarea miscarii seismice.

   Nu uitati:

bullet

scarile sunt elemente de constructii foarte sensibile la deplasarile diferentiate ale etajelor in timpul miscarilor seismice; deplasarea persoanelor pe scari sub efectul oscilatiei seismice este extrem de nesigura si periculoasa;

bullet

faza seismica initiala are o durata redusa iar faza oscilatiilor puternice il poate surprinde pe cel care a plecat in graba tocmai in casa scarii, un spatiu periculos, in care pot sa se adauge panica sau aglomeratia creata de alte persoane (nu trebuie neglijati factorii reactiei de grup, care pot scapa de sub control, inducand voit sau nevoit efecte negative).

bullet

in multe cazuri, timpul necesar la evacuare este mai mare decat durata seismului sau decat a intervalului disponibil pana la sosirea primelor unde, deci evacuarea celor de la etaj nu este recomandabila si de cele mai multe ori nici posibila;

bullet

chiar daca iesirea de la etajele inferioare sau dintr-o cladire parter ar fi in principiu posibila si fezabila in scurt timp (in special pentru persoane tinere care ar iesi individual), afara sunt multe alte riscuri: calcane si cosuri de fum, parapete, ornamente, vitraje etc.