Despre cutremure

Inregistrarea seismelor

Sursa seismica • MagnitudineIntensitate • Seismicitatea globului • Seismicitatea Romaniei • Hazardul seismic • Coduri de proiectare • Macrozonarea seismica • Vulnerabilitate, risc • Performanta seismica

Intensitatea seismica • Inregistrarea seismelor • Magnitudinea seismica

[Inregistrarea seismelor: exemplu]

Inregistrarea seismelor

 

Seismometrele sunt principalul instrument utilizat de oamenii de stiinta pentru studiul seismelor. Mii de seismometre sunt instalate astazi pe glob, iar instrumente similare au fost trimise pe Luna, pe Marte si pe Venus.

Avand la dispozitie o inregistrare tri-directionala (trei directii ortogonale, de obicei nord-sud, est-vest si vertical) obtinuta cu un seismometru, seismologii pot estima distanta seism-amplasament, directia principala, magnitudinea si mecanismul de rupere. Daca utilizeaza date de la mai multe instrumente se poate stabili pozitia focarului si se pot imbunatati estimarile celorlalti parametri.

Seismometrul este un simplu pendul. Cand pamantul vibreaza, baza si structura instrumentului se misca odata cu pamantul, in timp ce fortele de inertie pastreaza masa pendulului pe loc. Are loc o miscare relativa a masei pendulului fata de baza si structura de sustinere a acestuia. Aceasta miscare si variatia ei in timp reprezinta miscarea terenului in timpul seismului, ea este inregistrata si poarta numele de seismograma. Seismometrul trebuie sa fie fixat solidar cu terenul, astfel incat sa se miste odata cu acesta.

Primele seismometre inregistrau miscarea terenului pe o hartie speciala fixata pe un tambur rotativ sau pe o hartie fotografica ce avansa constant. Generatia actuala de instrumente digitale (v. figura de mai jos) utilizeaza un sistem electromagnetic care genereaza curent electric. Variatia curentului electric masurat (volti) este transformata matematic in valori absolute ale miscarii terenului, iar miscarea este salvata in format digital, cu o rata de esantionare prestabilita.

Seismometru digital Kinemetrics

Seismometrele pot masura acceleratia, viteza sau deplasarea terenului. Aceste marimi sunt inregistrate in mod continuu.

Acceleratia este rata de modificare a vitezei terenului (cat de mult se modifica viteza in unitatea de timp). O comparatie utila este cea cu pedala de acceleratie sau de frana de la automobil. Cand apasam pe pedala de acceleratie sau de frana a automobilului, acesta merge mai repede sau mai incet. Trecerea de la o viteza la alta (in sens crescator sau descrescator) se face prin accelerare sau decelerare.

Viteza este o masura care ne spune cat de repede se misca un punct de pe teren in timpul seismului.

Deplasarea este o masura a modificarii pozitiei unui punct datorita miscarii terenului fata de pozitia sa initiala (de referinta).

Intre acceleratie, viteza si deplasare exista relatii matematice de integrare sau derivare care permit ca pornind de la o marime sa le putem obtine pe celelalte doua.

Acceleratia/viteza/deplasarea maxima a terenului in timpul seismului intr-un amplasament este cea mai mare valoare de acceleratie/viteza/deplasare care apare pe semnalul inregistrat in acel amplasament. (Exemplu)