Despre cutremure

Hazardul seismic

Sursa seismica • MagnitudineIntensitate • Seismicitatea globului • Seismicitatea Romaniei • Hazardul seismic • Coduri de proiectare • Macrozonarea seismica • Vulnerabilitate, risc • Performanta seismica

[Efectele conditiilor locale de amplasament asupra miscarii terenului]

bullet

Hazardul natural reprezinta amenintarea cauzata de fenomene naturale potentiale care pot produce pierderi de vieti omenesti si pierderi economice si care pot avea consecinte negative asupra societatii.

bullet

Hazardul se cuantifica prin probabilitatea ca anumiti parametri care caracterizeaza un fenomen sa fie depasiti intr-un amplasament dat si intr-un interval de timp dat.

bullet

Hazardul nu se refera la consecintele fenomenului (distrugeri, victime, pierderi economice), el este cauza consecintelor.

bullet

Consecintele/pierderile sunt cuantificate prin risc. Riscul exprima posibilitatea de a avea pierderi de vieti omenesti si economice.
Riscul se cuantifica prin probabilitatea ca intr-un amplasament dat si intr-un interval de timp dat, pierderile sa depaseasca un anumit nivel.

bullet

Adeseori termenul de hazard este intrebuintat eronat. Un exemplu des intalnit este expresia de “reducere a hazardului”. Hazardul nu poate fi redus, el exista independent de vointa omului, dar consecintele lui (riscul) pot fi reduse.

bullet

Hazardul seismic descrie amenintarea potentiala cauzata de fenomenele care apar odata cu producerea unui cutremur. Hazardul seismic este de doua tipuri: primar si secundar (indus). 

bullet

Hazardul seismic primar include: (i) miscarea terenului, (ii) faliile de rupere de suprafata si (iii) deformatiile tectonice ale suprafetei terenului.

bullet

Hazardul seismic secundar (indus) include fenomene provocate de hazardul primar: (i) lichefierea terenului, (ii) alunecarile de teren, (iii) tasarea sau prabusirea unor portiuni de teren, (iv) avalanse de zapada sau gheata si (iv) tsunamis (valuri uriase in oceane si mari) si seiches (miscarea puternica a apei in lacuri).

bullet

Analizele de hazard seismic au ca scop estimarea cantitativa a parametrilor miscarii seismice intr-un amplasament dat.

bullet

Miscarea terenului intr-un amplasament dat contine efectul mai multor factori:

(i)   Factori de sursa [detalii...]               - magnitudine, continut de frecvente;

(ii)  Factori de pozitie                              - distanta fata de sursa, directivitate;

(iii) Factori de amplasament [detalii...]  - geologie, topografie.