Despre cutremure

Performanta seismica

Sursa seismica • MagnitudineIntensitate • Seismicitatea globului • Seismicitatea Romaniei • Hazardul seismic • Coduri de proiectare • Macrozonarea seismica • Vulnerabilitate, risc • Performanta seismica

Obiective de performanta seismica

Performanta seismica a constructiei este legata nemijlocit de amploarea avariilor acesteia si este data de performantele elementelor structurale si nestructurale. Nivelurile de performanta ale constructiei sunt descrise prin amploarea avariilor seismice structurale si nestructurale asteptate. Aceasta descriere urmareste sa ajute expertul tehnic/inginerul proiectant si proprietarul constructiei sa aleaga obiectivele de performanta pe care aceasta trebuie sa le satisfaca.

Performanta seismica a unei constructii se poate descrie calitativ in functie de siguranta oferita ocupantilor/utilizatorilor acesteia pe durata si dupa evenimentul seismic, de costul si dificultatea masurilor de reabilitare seismica, de durata de timp in care constructia este scoasa eventual din functiune pentru a efectua lucrarile de reabilitare, de impactul economic, arhitectural sau istoric asupra comunitatii.

Obiectivul de performanta este determinat de nivelul de performanta structurala si nestructurala al constructiei pentru un anumit nivel de hazard seismic.

Nivelul de hazard seismic este caracterizat de perioada medie de revenire a valorii de varf a acceleratiei orizontale a terenului (sau de probabilitatea de depasire in 50 de ani a valorii de varf a acceleratiei terenului).

Nivelurile de performanta ale constructiei descriu performanta seismica asteptata a acesteia prin amploarea degradarilor, a pierderilor economice si a intreruperii functiunii acesteia.

Obiectivul de performanta se obtine din asocierea nivelului de performanta al constructiei cu nivelul de hazard seismic. Asocierea nivelului de performanta al constructiei cu un anumit nivel de hazard seismic se face in functie de clasa de importanta si de expunere la cutremur din care face parte constructia.


Definirea Obiectivului de performanta