Despre cutremure

Seismicitatea Romaniei

Sursa seismica • MagnitudineIntensitate • Seismicitatea globului • Seismicitatea Romaniei • Hazardul seismic • Coduri de proiectare • Macrozonarea seismica • Vulnerabilitate, risc • Performanta seismica

[Sursa subcrustala Vrancea]


Despre seismicitatea Romaniei

Hazardul seismic din Romania este datorat sursei seismice subcrustale Vrancea si mai multor surse seismice de suprafata (Banat, Fagaras, Dobrogea, etc.). Sursa Vrancea este determinanta pentru hazardul seismic din circa doua treimi din teritoriul Romaniei, in timp ce sursele de suprafata contribuie mai mult la hazardul seismic local.  

La nivel european, seismicitatea Romaniei poate fi caracterizata drept medie, dar avand particularitatea ca seismele cu focarul in sursa subcrustala Vrancea pot provoca distrugeri pe arii intinse incluzand si tarile invecinate.

Cutremurele vrancene au fost sesizabile in Europa pe suprafete care au atins 2 milioane de km2.

Dupa cum se poate observa din seismicitatea Europei (Fig. 1), activitatea seismica in Romania este concentrata in cateva zone seismice distincte (Fig. 2).

                  

Fig. 1 Seismicitatea Europei (1975-1995), USGS/NEIC [click pe imagine pentru marire]

                 

Fig. 2 Seismicitatea Romaniei, Geoscience Interactive Databases - Cornell University/INSTOC
[click pe imagine pentru marire]

In comparatie cu sursa Vrancea, celelalte zone seismice din Romania (Fig. 2) prezinta o activitate redusa, mai activa in ultima perioada dovedindu-se zona Banatului. In aceasta zona au avut loc in ultimul deceniu cutremure de suprafata (adancimea focarelor h10 km) relativ puternice: pe 12 Iulie 1991 (magnitudinea undelor de suprafata Ms=5.7), 18 Iulie 1991 (Ms=5.6) si pe 2 Decembrie 1991 (Ms=5.6, 5 raniti, ~1000 imobile prabusite sau grav avariate, 4000 de persoane fara locuinta). Acceleratia maxima a miscarii terenului inregistrata a fost circa 13% din acceleratia gravitationala.

Alte zone seismice crustale active sunt zonele Fagaras si Dobrogea.

Cel mai puternic cutremur crustal din Romania este considerat a fi cel din 26 Oct. 1550, din zona Fagaras, intensitatea sa epicentrala I0 = 9 (scara msk) corespunzand unei magnitudini MS=7.2 (Marza, 1995).