Despre cutremure

Efectele conditiilor locale de amplasament asupra miscarii terenului

Sursa seismica • MagnitudineIntensitate • Seismicitatea globului • Seismicitatea Romaniei • Hazardul seismic • Coduri de proiectare • Macrozonarea seismica • Vulnerabilitate, risc • Performanta seismica

[Incercari de laborator] [Metode de determinare a parametrilor dinamici ai terenurilor/materialelor] [Tipuri de acţiuni dinamice ce pot acţiona asupra terenului de fundare]

Efectele conditiilor locale de amplasament descriu caracteristica fiecarui amplasament de a raspunde diferit in timpul unui cutremur.

Analiza din punct de vedere ingineresc a raspunsului terenului intr-un amplasament in timpul unui cutremur urmareste urmatoarele aspecte:

bullet

Modificarea semnalului seismic din cauza factorilor geometrici (topografie, structura geologica) si factorilor mecanici (variatia proprietatilor terenului); modificari ale continutului de frecvente, amplificarea/dezamplificarea parametrilor miscarii, etc.;

bullet

Modificarea proprietatilor terenului (presiune interstitiala sporita, rezistenta mai mare sau mai mica, densitate sporita, lichefiere, tasari, etc.);

bullet

Probabilitatea sporita a “macro”-miscarilor terenului (alunecari de teren, cedari ale terenului, caderi de roci, etc.).

Variabilitatea raspunsului de la un amplasament la altul este data de

bullet

caracteristicile terenului in amplasament

bullet

topografia amplasamentului si geometria straturilor de teren

bullet

pozitia amplasamentului in raport cu ruperea la sursa.

Primele doua cauze sunt preponderente in majoritatea situatiilor, a treia fiind semnificativa mai ales in zona epicentrala. Exista si multe situatii in care topografia si dispunerea straturilor sunt asemanatoare si atunci proprietatile terenului joaca un rol predominant.

Determinarea caracteristicilor miscarii terenului in functie de conditiile locale de amplasament este o sarcina dificila datorita diversitatii materialelor geologice si a iregularitatii dispunerii acestor materiale.

Studiile pentru caracterizarea seismica a conditiilor de teren in amplasament trebuie sa contina profilul vitezelor undelor seismice. Testele geofizice de tip down-hole (in gaura de foraj) sunt necesare pentru modelarea teoretica a propagarii undelor in amplasament si estimarea efectelor conditiilor locale de amplasament.

Miscarile ciclice sau repetate cauzate de fortele seismice, de echipamente, masini etc. pot provoca o reducere a capacitatii portante prin reducerea rezistentei terenului de fundare. Miscarea terenului in timpul unui cutremur si distrugerile asociate acesteia sunt puternic influentate de conditiile locale de amplasament.

Proprietatile materialelor care alcatuiesc terenul de fundare se pot determina prin incercari de laborator si in situ (la fata locului), suplimentate, dupa cum este cazul, de experienta, relatii empirice si date publicate pentru materiale (tipuri de pamanturi) similare. Pentru evaluarea conditiilor de fundare a terenului se utilizeaza diferite metode de determinare a parametrilor dinamici. Precizarea conditiilor locale de teren intr-un amplasament specificat presupune determinarea atat a structurii pachetului de straturi de teren din subsolul amplasamentului cat si a proprietatilor dinamice ale acestuia: viteza undelor transversale si longitudinale in straturile componente ale pachetului, modulul de elasticitate, coeficientul lui Poisson, etc.