Despre cutremure

Focarul seismic

Sursa seismica • MagnitudineIntensitate • Seismicitatea globului • Seismicitatea Romaniei • Hazardul seismic • Coduri de proiectare • Macrozonarea seismica • Vulnerabilitate, risc • Performanta seismica

Mecanismul de focar / de rupere 

In afara de determinarea pozitiei si magnitudinii seismelor, seismologii stabilesc si "mecanismul de focar" (mecanismul de rupere, solutia de faliere) a evenimentului seismic.

O falie este o fractura sau o zona de fracturare intre doua placi. Falia permite placilor sa se miste una fata de cealalta. Aceasta miscare are loc foarte repede in cazul seismelor. Aceste fracturi sau zone de fracturare pot avea dimensiuni de la cativa milimetri pana la mii de kilometri. In timpul seismului, placa dintr-o parte aluneca brusc fata de cealalta. Falia poate fi verticala sau poate avea un unghi oarecare fata de suprafata terenului.

Seismologii si geologii folosesc unghiul faliei fata de suprafata (in engleza "dip") si directia de alunecare (in engleza "slip") pentru a clasifica faliile si a stabili astfel mecanismul de focar corespunzator seismelor.

 Block models of the three main types of faults

 Principalele modele de mecanisme de focar (dupa USGS)

In cazul faliilor normale placa de deasupra (care "acopera" falia) se misca in jos fata de placa de dedesupt. Acest tip de mecanism de focar este specific zonelor seismice aflate in regim tectonic de extensie.

In cazul faliilor inverse (in engleza "reverse" sau "thrust"), placa de deasupra (care "acopera" falia) se misca in sus fata de placa de dedesupt. Acest tip de mecanism de focar este specific zonelor aflate in regim tectonic de compresie.

In cazul in care falia este verticala si placile se misca una fata de cealalta in plan orizontal, mecanismul de focar este de alunecare (in engleza "strike-slip").

Atunci cand exista si miscare verticala si orizontala pe o falie cu un unghi oarecare fata de suprafata, mecanismul de "alunecare cu unghi" (in engleza "oblique-slip").

Seismologii utilizeaza pe harti reprezentari simbolice ale mecanismelor de focar: "mingile de plaja" (in engleza "beachballs"). Ele indica directia alunecarii si unghiul faliei corespunzatoare seismului. Determinarea acestor caracteristici ale ruperii se face utilizand seismogramele inregistrate. Pe reprezentarile tip "minge de plaja" sectoarele de culoare inchisa corespund axei in tensiune T (axa eforturilor minime de compresiune), iar sectoarele de culoare alba corespund axei in compresiune P (axa eforturilor maxime de compresiune).

In figura urmatoare (USGS, 1996) sunt indicate reprezentarile mecanismelor de focar cu modul de alunecare a placilor si reprezentarile solutiilor de faliere tip "minge de plaja".

 

Mecanisme de focar