Măsuri generale de prevenire-protectie • Măsuri de protecţie antiseismică a instalaţiilor şi echipamentelor • Pregatirea pentru evacuarea cladirii in caz de necesitate • Actiuni de interventie post-seism • Experienta comportarii unitatilor sanitare la cutremurele din Romania

Unitati sanitare

Măsuri de protecţie antiseismică a instalaţiilor şi echipamentelor

 

Cutremurele de tip vrancean se deosebesc de cutremurele de suprafata in special prin continutul  spectral si durata, fapt care trebuie luat in considerare in evaluarile raspunsului seismic, pentru evitarea si / sau controlul fenomenelor de amplificare a miscarii cauzate de rezonanta.

 

            Avand in vedere fortele de inertie generate de actiunea seismica, obiectele amplasate in constructiile sanitare si medicale vor fi protejate antiseismic prin prevenirea si/sau limitarea deplasarii lor cu diferite procedee mecanice, dupa caz, pe baza unor estimari si calcule specifice, in functie de acceleratia posibila la etejul respectiv.

 

            Deoarece miscarea obiectelor se refera atat la oscilatia orizontala cat si la cea verticala, evaluarea corecta a marimilor parametrilor de miscare respectivi trebuie facuta de specialisti, in conformitate cu Normativul P100-1/2006, cap. 10.

 

 

Īn general, potrivit experientei internationale, urmatoarele cazuri reprezinta pericole pentru viata si/sau integritatea corporala a pacientilor si personalului medical :

bullet

impactul  cu corpuri sub 4,5 kg care au muchii ascutite sau sticla;

bullet

impactul cu corpuri peste 4,5 kg nelegate de un element rezistent si amplasate pe mese de laborator, dulapuri;

bullet

impactul cu corpuri peste 20 kg care aluneca sau se rostogolesc pe podea;

bullet

contactul direct sau inhalarea substantelor toxice sau contaminate;

bullet

deconectarea sau caderea aparaturii de terapie intensiva;

bullet

contactul cu fire electrice, abur, gaze medicale etc.;

bullet

imposibilitatea de a avea acces la echipamentele de importanta esentiala sau imposibilitatea de a parasi o zona periculoasa sau obisnuita (blocarea).

 


red cross in GIF format Situatii tipice de obiecte si echipamente periculoase amplasate in sectoare specifice din unitatile sanitare si masuri de protectie (adaptare dupa studiile Veterans Administration, SUA) (fisier pdf)