Măsuri generale de prevenire-protectie • Măsuri de protecţie antiseismică a instalaţiilor şi echipamentelor • Pregatirea pentru evacuarea cladirii in caz de necesitate • Actiuni de interventie post-seism • Experienta comportarii unitatilor sanitare la cutremurele din Romania

Unitati sanitare

Actiuni de interventie post-seism

a) in etapa critica de urgenta/izolare

●         activitati predominante de prim - ajutor medical, corelate cu tehnica extragerii victimelor, insusirea si practicarea tehnicilor de prim-ajutor si a autoajutorului medical, improvizatiilor in teren, colaborarea voluntarilor Crucii Rosii si locuitorilor pentru descoperirea victimelor, evacuarea unor cladiri, cartiere, zone -  la nevoie, tehnica stingerii incendiilor etc.

●         evaluarea primara, cu mijloace simple, a efectelor cu caracter de dezastru, mijloacele, mobilizabile, identificarea rapida a mijloacelor de comunicare posibile, informarea unitatilor sanitare, a organelor administrativ teritoriale si de decizie, armatei, politiei cu privire la datele din domeniul de competenta sanitara.

 

b) in etapa de recuperare/consolidare
 

-         coordonarea interventiei conform acordurilor de principiu si prevederilor legale;

-         acordarea de  servicii sanitare specializate privind:

●         prim-ajutor medical complex si tratament medical al persoanelor afectate,

●         masuri epidemiologice de baza

●         evitarea aglomerarilor, deplasarea unor grupuri de populatie, antrenarea la  actiuni a populatiei

●         recuperarea si pregatirea psihologica a populatiei pentru actiuni post - seismice

-         contributie, in limitele competentei medicale, la :

●         masuri de diminuarea riscurilor unor accidentari ulterioare in cladiri avariate, in demolare/consolidare, zone aglomerate, instalatii periculoase, versanti si maluri etc.

●         diminuarea riscurilor expunerii actiunilor la intemperii (frig, cald excesiv, ploaie, zapada etc.), pe categorii de varsta, identificarea si amenajarea unor cladiri rezistente spre a fi utilizate ca spitale provizorii, instalarea unor corturi etc.

●         asigurarea ajutorului intersectorial, intercomunitar, interjudetean, identificarea necesitatilor de consolidare a unor sisteme de comunicatii care deservesc dotarile medicale.

●         evaluarea precisa a pierderilor umane si materiale in vederea fundamentarii masurilor de refacere, corelarii acestora cu ajutoarele suplimentare din regiunile invecinate, din fondul de stat si de pe plan international.

            c) in etapa de refacere/reconstructie

●         acodarea de ingrijiri complexe in cadrul unitatilor sanitare de profil

●         vaccinarea preventiva si respectarea stricta a regulilor de igiena