Un cutremur produce intotdeauna o teama irationala, urmata de o neliniste profunda in ceea ce priveste posibilitatea repetarii lui. Teama o simt chiar si cei care nu au trait socul cutremurului de la 4 martie 1977...

De fiecare data cand, in ultimii ani, s-a produs un cutremur in Romania, am asistat la o cerere imensa de informatie din partea publicului. Dupa incetarea cutremurului, intrebarile incepeau sa curga, prin toate canalele de comunicare: "Se mai asteapta producerea unor replici ?", "Cum putem sa ne protejam in timpul cutremurului ?", "Oare casa in care locuim este suficient de rezistenta la seism ?"

Pentru unele din intrebari, stiinta actuala poate oferi raspunsuri, pentru altele, nu. Predictia cutremurelor ramane, cu toate eforturile seismologilor, doar un deziderat. Reusitele in domeniu (daca nu au fost rezultatul purei intamplari) au fost depasite cu mult de predictiile nereusite. Şi discutam aici doar despre predictiile bazate pe argumente stiintifice... Teama de necunoscut ii impinge pe multi in a crede in falsi prezicatori; iar mass-media le acorda acestora o incredibila audienta.

Sunt multe intrebari despre cutremure pentru care exista, insa, raspunsuri. Site-ul nostru a fost creat in incercarea de a va oferi macar o parte dintre ele.

Autorii acestui site sunt, in cea mai mare parte, ingineri constructori. Au trait cutremurul de la 4 martie 1977 in anii tineretii sau ai copilariei. Experienta lui le-a marcat evolutia profesionala. Īn spatele planurilor de executie, al foilor cu note de calcul, aparea mereu intrebarea "Va rezista cladirea la cutremur ?"

Anii de cercetare le-au oferit raspunsuri la multe intrebari. A comunica, insa, aceste raspunsuri intr-un limbaj accesibil nespecialistilor este o provocare dificil de asumat, pe care, acum, au acceptat-o.

Veti gasi, poate, uneori, mai dificil de inteles unele materiale din site. Nu ezitati sa puneti intrebarile dvs. pe forum; ne veti ajuta astfel sa imbunatatim continutul materialelor pe care vi le oferim.

Cum intrebarile nu vin intotdeauna din partea "simplilor cetateni", dar si din partea managerilor, proprietarilor de firme, autoritatilor, cadrelor didactice etc., am inclus si capitole dedicate acestora.

Nu in ultimul rand, am inclus date adresate comunitatii stiintifice.

Am conceput acest site in mod deschis, cu gandul la evolutia lui viitoare. Vom incerca sa va oferim mereu, prin intermediul lui, informatii riguroase si actuale, direct de la "sursa"...

 

ACCELEROGRAME INREGISTRATE LA SEISME RECENTE